Girişimcilere Bir Günde 17 Milyon TL
İTÜ’nün teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in düzenlediği ve dünyada girişimcilere en fazla kaynak sağlayan ilk üç girişimcilik yarışması arasında yer alan Big Bang Startup Challenge, bu yıl girişimcilere ulaştırdığı kaynak ile dünya birincisi oldu. Başvuran 11 bin girişim arasından sıyrılarak 23 Kasım’da UNIQ İstanbul’da gerçekleşen final etkinliğinde girişimlerini sahneleyen 20 finalist ve yatırımcı ilgisi çeken bazı yarı finalist gruplar, ikinci tur yatırımlarını alan İTÜ Çekirdek girişimleriyle birlikte tam 17 Milyon TL’lik hibe ve yatırımlardan pay aldılar. Final sonunda en çok yatırımı alan ilk üç girişim Eyedius, Nanomik ve Scoutium oldu.
Dünya’daki üniversite kuluçka merkezleri sıralamasında dünyada 18. ve Avrupa’da 8. sırada olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Big Bang Startup Challenge sona erdi. Birbirinden iddialı 10 bin girişim arasından sıyrılarak 23 Kasım’da UNIQ İstanbul’da gerçekleşen finalde sahneye çıkmaya hak kazanan 20 girişim; 3DRubber, Axolotbio, Bikoshu, B-Preg, Compocket, Ecogear, Eyedius, GmPly, Hagelson, Hootsumo, Meta-lol, Nanomik, Physhome, Porima, Rofoods Micro Market, Scoutium, Simularge, Sports&Merits, Telegrapher Labsve TrakTS oldu. Final sahnesinde 17 Milyon TL’yi aşan hibe ve yatırımlardan pay almak için kıyasıya mücadele eden girişimler arasında Eyedius, toplam 1 Milyon 390 Bin TL ödül ve yatırım alarak en çok kazanan girişim oldu. Bunu 780 Bin TL ile Nanomik, 400 Bin TL ile de Scoutium takip etti.
Ev sahibi İTÜ ARI Teknokent, 1 Milyon TL yatırım yaparken, Elginkan Vakfı, İstanbul Sanayi Odası, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Enerjisa, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, ING Bank, Pegasus, Turkcell Arıkovanı, Cisco, Borsa İstanbul, Hepsiburada, Cardtek, Monitise, IBM ve Microsoft başta olmak üzere 40’ı aşkın destekçi, 14 yatırımcı şirket ve yatırımcı ağı ile 10 bireysel yatırımcı da geleceği etkileyecek girişimcilere yatırım ve hibe desteğinde bulundu.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Başarılı girişimleri doğru yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz”
Dünyada girişimcilere en fazla kaynak sağlayan ilk üç girişimcilik yarışması arasında yer alan Big Bang Startup Challenge’ın bu yıl diğer yıllara kıyasla daha yoğun bir katılımla gerçekleştiğini aktaran İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ Çekirdek olarak 2012 yılından beri toplam 1.150 girişime ve 3.450 girişimciye destek verdik. Toplam 35 milyon TL değerinde yatırım alan girişimlerin toplam cirosu 55 milyon TL, toplam değerlemesi ise 415 milyon TLoldu. Sadece 6 yılda 175 girişimin aldığı desteklerle başarılı olmasını ve şirketleşmesini sağlayan İTÜ Çekirdek, 500’den fazla istihdam yarattı. Elde ettiğimiz bu rakamlar 6 yılda ulaştığımız başarıyı gözler önüne seriyor. Bu yıl zorlu bir maratonla tamamladığımız Big Bang Startup Challenge ile İTÜ Çekirdek’in başarılarla geçen 6 yılının yansıması oldu. Bu yıl önceki yıllara kıyasla daha çok girişim başvurdu ve belirlediğimiz temaya uygun olarak geleceği “etki”leyecek girişimler kıyasıya yarıştı. Big Bang ile Türkiye’de girişimciliği desteklemeye ve başarılı iş fikirlerini doğru yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz.” dedi.
Eğitimden, sanata, bilişim teknolojilerinden, finansa, inşaattan, gıda ve sağlık sektörüne kadar birçok alanda birbirinden iddialı girişim fikirlerini yatırımcılarla buluşturduğu Big Bang final etkinliğinde, bu yıl yarı finale kadar yükselen 90 girişim de etkinlik alanında ziyaretçiler ve yatırımcılarla bir araya geldi. İş dünyası, girişimciler ve geleceğin teknolojilerine şahit olmak isteyenler tarafından yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte final sahnesinde başarı elde eden ekipler İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne dâhil edilerek 1 yıl boyunca ücretsiz olarak İTÜ Çekirdek’in sunduğu tüm olanaklardan da yararlanabilecek.